Utolsó 10 cikk
A követendő példaA követendő példa

 

 

     „Vedd el e nép múltját, és azt teszel velük, amit akarsz!"- válaszolta 1805-ben Francois Talleyrand Napóleonnak, amikor a francia uralkodó Bécs városához érkezve megkérdezte tőle, hogy mit tegyen a magyarokkal.  

Légy az első aki kommentálja
Üzent a hatalomÜzent a hatalom

 

     Románia Legfelsőbb Ítélő és Semmitőszéke öt év letöltendő börtönbüntetéssel sújtotta a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) terrorizmussal vádolt kézdivásárhelyi tagjait, Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt.  

Légy az első aki kommentálja
Addig nem tűnhetünk el….Addig nem tűnhetünk el….

 

 

     Most, hogy örökre eltávozott közülünk, elemi erővel törnek fel belőlem a Kányádi Sándorhoz fűződő személyes élményeim. Ezek egyike végérvényesen beleégette magát a tudatomba és kapaszkodót nyújtott életem nehéz pillanataiban, ezért közkincsé teszem.

Légy az első aki kommentálja
Tartson meg téged nekünk az Úr!Tartson meg téged nekünk az Úr!

 

 

          Vannak emberek, akik szikáron állják a történelem viharait, akár a sziklatörmelékkel megszórt székely földbe kapaszkodó fenyők és nem hajolnak meg a nagy időben.  

Légy az első aki kommentálja
A haza szolgálatábanA haza szolgálatában

     

 

          Éppen 150 évvel ezelőtt, 1868. június 18. látott napvilágot Kenderesen Vitéz Nagybányai Horthy Miklós, egy olyan református család sarjaként, amely 1657 – ben nyerte el a nemességet Erdélyben.

Légy az első aki kommentálja
Voltunk, vagyunk és leszünk!Voltunk, vagyunk és leszünk!

 

 

          A Párizs melletti versailles-i kastély parkjában található Nagy – Trianon palotában, 1920. június 4 –én Magyarországot rákényszerítették egy olyan békeszerződésnek hazudott diktátum aláírására, melynek következtében elveszítette területének 71,5 (232.448 km2) és lakósságának 63, 5% - t (13 271 370 fő).

Légy az első aki kommentálja
Elismerték Székelyföld létezésétElismerték Székelyföld létezését

 

          A képviselőház után kedden 96 ellene és 9 mellette szóló szavazattal a román parlament szenátusa is elutasította Székelyföld területi autonómiájának a törvénytervezetét, amelyet a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) dolgozott ki és Kulcsár - Terza József háromszéki képviselő terjesztett be az elmúlt esztendőben.  

Légy az első aki kommentálja
A megmaradás életerő kérdéseA megmaradás életerő kérdése

           

 

          A múltba tekintve, de a jövőbe nézve, derűlátón, de nem elbizakodottan, kellő szerénységgel, de határozottan fogalmazta meg a valóság alapjára épített, azonban merészen felfelé ívelő terveit Orbán Viktor, a miniszterelnöki eskü letétele után. Úgy, ahogyan ez egy magyar kormányfőtől elvárható.

Légy az első aki kommentálja
A magyar érdek és igazság védelmébenA magyar érdek és igazság védelmében

 

          Magyarországot és annak demokratikusan megválasztott kormányát gyalázták az Európai Parlament április 26 – án lezajlott ülésén, aljas rágalmak és hazugságok tömkelegét zúdítva rájuk. Minderre pedig a LIBE Bizottság, anyaországunkról szóló jelentéstervezetének az ismertetése szolgáltatott alkalmat és nyújtott lehetőséget. 

Légy az első aki kommentálja
Nem hagyhatjuk szó nélkülNem hagyhatjuk szó nélkül

 

          Az elmúlt nyolc esztendő legnagyobb kormány ellenes tűntetése zajlott szombaton este Budapesten. Joguk van hozzá, hiszen egy működő demokrácia ezt lehetővé teszi. Sokat mondó azonban, hogy erre mindössze hat nappal a FIDESZ – KDMP pártszövetség elsöprő, győzelmét hozó parlamenti választások után került sor.

 

Légy az első aki kommentálja


2018 január 29 :: Publicisztika :: A közös imádság felhajtó ereje.
A közös imádság felhajtó ereje.

 

 

 

 

 

 A közös imádság felhajtó ereje

 

 

 

 

          Amint a testnek, úgy a léleknek is szüksége van táplálékra, melynek alapját, mint kenyérben a kovász, az Ige képezi. Hiszen van-e, lehet-e, bárminek mélyebb szellemi és igazságtöltete, mint Isten kimondott, kinyilatkoztatott, vagy megtestesült szavának? Mi, gyarló emberek a történelem folyamán mégis más-más módon próbáltuk megmagyarázni, azt, ami mindig is egyértelmű volt és értelmezni a nyilvánvalót. Ebbéli igyekezetünk pedig hatalomvágyból fakadt.

 

 

 

 

 

 

 

 

        Ez a magatartás vezetett a nagy világvallások kialakulásához, valamint a különböző felekezetek létrejöttéhez is, a kereszténységen belül. És ez volt, ami véres vallásháborúkba, valamint népirtássá fajuló hittérítésekbe torkollt. Ráadásul mindezt álnok módon, az Úr nevében tettük és ez nem maradhatott büntetlenül. Éppen ezért be kell látnunk, hogy megpróbáltatásokkal tűzdelt jelenünkben, tulajdonképpen a saját álnokságunk, és megátalkodottságunk áldozatai vagyunk.

 

 

 

 

 

 

 

 

       Legfőbb ideje volt tehát, hogy a keresztények - keresztyének ne csak vallásfilozófiai vitákat folytassanak, hanem gyakorlati lépéseket is tegyenek az egység helyreállítása érdekében. Így csírázott ki, majd szökkent szárba és valósult meg az egyetemes imahét gondolata, mely Sepsiszentgyörgyön imatizeddé nőtte ki magát.

 

 

 

 

 

 

 

 

          Ennek során a katolikus, református, evangélikus és unitárius hívek, illetve lelkészeik egymás templomába zarándokolnak, hogy együtt és egymásért imádkozhassanak. Mindezt pedig a kölcsönös tisztelet és elfogadás jegyében, az előítéletek eloszlatásának nemes szándékával teszik.

 

 

 

 

 

 

 

 

           Az ökumenikus együttlét csodálatos szellemi élményben részesít estéről – estére, hiszen megtapasztalhatjuk, hogy milyen óriási felhajtó ereje van a közösen és hangos szóval elmondott imának. Hogy az megérinti még a legmegátalkodottabb Istentagadó lelkét is. Hogy biztos kapaszkodót nyújt a szabados, értékvesztett és vesztébe rohanó világban. Hogy elülteti bennünk a hit és reménység magvait.

 

 

 

 

 

 

 

 

                 Az immár hagyománnyá kovácsolódott szokásrend szerint az imatized január második felében, 19 –én, pénteken vette kezdetét és 28 – án, vasárnap ért véget.

 

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hirmondó

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a www.kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]