Utolsó 10 cikk
A követendő példaA követendő példa

 

 

     „Vedd el e nép múltját, és azt teszel velük, amit akarsz!"- válaszolta 1805-ben Francois Talleyrand Napóleonnak, amikor a francia uralkodó Bécs városához érkezve megkérdezte tőle, hogy mit tegyen a magyarokkal.  

Légy az első aki kommentálja
Üzent a hatalomÜzent a hatalom

 

     Románia Legfelsőbb Ítélő és Semmitőszéke öt év letöltendő börtönbüntetéssel sújtotta a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) terrorizmussal vádolt kézdivásárhelyi tagjait, Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt.  

Légy az első aki kommentálja
Addig nem tűnhetünk el….Addig nem tűnhetünk el….

 

 

     Most, hogy örökre eltávozott közülünk, elemi erővel törnek fel belőlem a Kányádi Sándorhoz fűződő személyes élményeim. Ezek egyike végérvényesen beleégette magát a tudatomba és kapaszkodót nyújtott életem nehéz pillanataiban, ezért közkincsé teszem.

Légy az első aki kommentálja
Tartson meg téged nekünk az Úr!Tartson meg téged nekünk az Úr!

 

 

          Vannak emberek, akik szikáron állják a történelem viharait, akár a sziklatörmelékkel megszórt székely földbe kapaszkodó fenyők és nem hajolnak meg a nagy időben.  

Légy az első aki kommentálja
A haza szolgálatábanA haza szolgálatában

     

 

          Éppen 150 évvel ezelőtt, 1868. június 18. látott napvilágot Kenderesen Vitéz Nagybányai Horthy Miklós, egy olyan református család sarjaként, amely 1657 – ben nyerte el a nemességet Erdélyben.

Légy az első aki kommentálja
Voltunk, vagyunk és leszünk!Voltunk, vagyunk és leszünk!

 

 

          A Párizs melletti versailles-i kastély parkjában található Nagy – Trianon palotában, 1920. június 4 –én Magyarországot rákényszerítették egy olyan békeszerződésnek hazudott diktátum aláírására, melynek következtében elveszítette területének 71,5 (232.448 km2) és lakósságának 63, 5% - t (13 271 370 fő).

Légy az első aki kommentálja
Elismerték Székelyföld létezésétElismerték Székelyföld létezését

 

          A képviselőház után kedden 96 ellene és 9 mellette szóló szavazattal a román parlament szenátusa is elutasította Székelyföld területi autonómiájának a törvénytervezetét, amelyet a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) dolgozott ki és Kulcsár - Terza József háromszéki képviselő terjesztett be az elmúlt esztendőben.  

Légy az első aki kommentálja
A megmaradás életerő kérdéseA megmaradás életerő kérdése

           

 

          A múltba tekintve, de a jövőbe nézve, derűlátón, de nem elbizakodottan, kellő szerénységgel, de határozottan fogalmazta meg a valóság alapjára épített, azonban merészen felfelé ívelő terveit Orbán Viktor, a miniszterelnöki eskü letétele után. Úgy, ahogyan ez egy magyar kormányfőtől elvárható.

Légy az első aki kommentálja
A magyar érdek és igazság védelmébenA magyar érdek és igazság védelmében

 

          Magyarországot és annak demokratikusan megválasztott kormányát gyalázták az Európai Parlament április 26 – án lezajlott ülésén, aljas rágalmak és hazugságok tömkelegét zúdítva rájuk. Minderre pedig a LIBE Bizottság, anyaországunkról szóló jelentéstervezetének az ismertetése szolgáltatott alkalmat és nyújtott lehetőséget. 

Légy az első aki kommentálja
Nem hagyhatjuk szó nélkülNem hagyhatjuk szó nélkül

 

          Az elmúlt nyolc esztendő legnagyobb kormány ellenes tűntetése zajlott szombaton este Budapesten. Joguk van hozzá, hiszen egy működő demokrácia ezt lehetővé teszi. Sokat mondó azonban, hogy erre mindössze hat nappal a FIDESZ – KDMP pártszövetség elsöprő, győzelmét hozó parlamenti választások után került sor.

 

Légy az első aki kommentálja


2018 február 24 :: Publicisztika :: Fenyegetés és jogsértés
Fenyegetés és jogsértés

 

 

 

 

 

Fenyegetés és jogsértés

 

 

 

 

          A 2002/31 – es sürgősségi kormányrendelet 5. cikkelye szerint 3 hónaptól 3 évig terjedő börtönnel és bizonyos jogok megvonásával büntethető az emberiesség elleni népirtásért, illetve háborús bűncselekményekért elítélt személyek kultuszának nyilvánosság előtt történő népszerűsítése, illetve fasiszta, legionárius, rasszista vagy xenofób doktrínák, ideológiák és gondolatok nyilvános terjesztése. A 6. cikkelye értelmében pedig 6 hónaptól 3 évig terjedő börtönnel büntethető a népirtás, az emberiesség elleni bűncselekmények és a háborús bűnök nyilvánosság előtt bármilyen eszközzel történő tagadása, kétségbe vonása, az ilyen bűnökkel való azonosulás, azok igazolása vagy kisebbítése.

 

 

 

 

 

 

 

          Minderről pedig Kovászna Megye Rendőr Felügyelőségének a 121. 832 számmal szombaton, 2018. 02. 17 –én iktatott levele tájékoztat, amelyet annak parancsnoka, valamint bűnügyi osztályának vezetője írt alá.

 

 

 

 

 

 

 

 

                Idáig rendben is lenne, hiszen a bűnmegelőzés is a rendőrség kötelezettségei közé tartozik. A levélből azonban az is kiderül, hogy megírását a Sepsiszentgyörgyön február 17 én esedékes Wass Albert megemlékezésről tájékoztató hirdetés váltotta ki. És mivel ezt mindkét háromszéki napilap, leközölte, az sem véletlen, hogy a rendőrségi küldemény a Háromszék és Székely Hírmondó elektronikus postaládájában landolt. Az utóbbiaknál ugyanakkor a szervezőkkel valószínűleg azonosítható feladó(k) kiléte után is érdeklődtek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

          Az sem véletlen továbbá, hogy homályban marad, ki(k)nek is szánták a figyelmeztetést, hiszen ebben a formában az említett napilapok szerkesztőségének, valamint a főhajtás szervezőinek és résztvevőinek egyaránt szólhat. Ez utóbbi feltételezést erősíti, a szervek két civil ruhás küldöttének a megemlékezésen való jelenléte, és az esemény rögzítése.

 

 

 

 

 

 

 

 

             Mindezek tudatában egyértelművé vált, hogy a szóban forgó átirat a Wass Albert emléke előtti főhajtást és beszámolójának a sajtóban történő megjelenését volt hivatott megakadályozni. Így viszont a sajtó és szólásszabadságot, valamint gyülekezési jogot durván sértő fenyegetésként is értelmezhető, amire a kommunista diktatúra felszámolása óta nem volt példa!

 

 

 

 

 

 

 

 

          Éppen ezért határozottan tiltakozni kell, az ilyen és hasonló rendőrségi túlkapások ellen. Annál is inkább, hogy Wass Albert állítólagos bűntettei nem esnek az általuk említett sürgősségi jogszabály hatálya alá, amint azt 2013 – ban keltezet átiratában Crudu Irinel - Valeriu gyergyószentmiklósi ügyész megállapította.

 

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a www.kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]