Utolsó 10 cikk
A követendő példaA követendő példa

 

 

     „Vedd el e nép múltját, és azt teszel velük, amit akarsz!"- válaszolta 1805-ben Francois Talleyrand Napóleonnak, amikor a francia uralkodó Bécs városához érkezve megkérdezte tőle, hogy mit tegyen a magyarokkal.  

Légy az első aki kommentálja
Üzent a hatalomÜzent a hatalom

 

     Románia Legfelsőbb Ítélő és Semmitőszéke öt év letöltendő börtönbüntetéssel sújtotta a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) terrorizmussal vádolt kézdivásárhelyi tagjait, Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt.  

Légy az első aki kommentálja
Addig nem tűnhetünk el….Addig nem tűnhetünk el….

 

 

     Most, hogy örökre eltávozott közülünk, elemi erővel törnek fel belőlem a Kányádi Sándorhoz fűződő személyes élményeim. Ezek egyike végérvényesen beleégette magát a tudatomba és kapaszkodót nyújtott életem nehéz pillanataiban, ezért közkincsé teszem.

Légy az első aki kommentálja
Tartson meg téged nekünk az Úr!Tartson meg téged nekünk az Úr!

 

 

          Vannak emberek, akik szikáron állják a történelem viharait, akár a sziklatörmelékkel megszórt székely földbe kapaszkodó fenyők és nem hajolnak meg a nagy időben.  

Légy az első aki kommentálja
A haza szolgálatábanA haza szolgálatában

     

 

          Éppen 150 évvel ezelőtt, 1868. június 18. látott napvilágot Kenderesen Vitéz Nagybányai Horthy Miklós, egy olyan református család sarjaként, amely 1657 – ben nyerte el a nemességet Erdélyben.

Légy az első aki kommentálja
Voltunk, vagyunk és leszünk!Voltunk, vagyunk és leszünk!

 

 

          A Párizs melletti versailles-i kastély parkjában található Nagy – Trianon palotában, 1920. június 4 –én Magyarországot rákényszerítették egy olyan békeszerződésnek hazudott diktátum aláírására, melynek következtében elveszítette területének 71,5 (232.448 km2) és lakósságának 63, 5% - t (13 271 370 fő).

Légy az első aki kommentálja
Elismerték Székelyföld létezésétElismerték Székelyföld létezését

 

          A képviselőház után kedden 96 ellene és 9 mellette szóló szavazattal a román parlament szenátusa is elutasította Székelyföld területi autonómiájának a törvénytervezetét, amelyet a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) dolgozott ki és Kulcsár - Terza József háromszéki képviselő terjesztett be az elmúlt esztendőben.  

Légy az első aki kommentálja
A megmaradás életerő kérdéseA megmaradás életerő kérdése

           

 

          A múltba tekintve, de a jövőbe nézve, derűlátón, de nem elbizakodottan, kellő szerénységgel, de határozottan fogalmazta meg a valóság alapjára épített, azonban merészen felfelé ívelő terveit Orbán Viktor, a miniszterelnöki eskü letétele után. Úgy, ahogyan ez egy magyar kormányfőtől elvárható.

Légy az első aki kommentálja
A magyar érdek és igazság védelmébenA magyar érdek és igazság védelmében

 

          Magyarországot és annak demokratikusan megválasztott kormányát gyalázták az Európai Parlament április 26 – án lezajlott ülésén, aljas rágalmak és hazugságok tömkelegét zúdítva rájuk. Minderre pedig a LIBE Bizottság, anyaországunkról szóló jelentéstervezetének az ismertetése szolgáltatott alkalmat és nyújtott lehetőséget. 

Légy az első aki kommentálja
Nem hagyhatjuk szó nélkülNem hagyhatjuk szó nélkül

 

          Az elmúlt nyolc esztendő legnagyobb kormány ellenes tűntetése zajlott szombaton este Budapesten. Joguk van hozzá, hiszen egy működő demokrácia ezt lehetővé teszi. Sokat mondó azonban, hogy erre mindössze hat nappal a FIDESZ – KDMP pártszövetség elsöprő, győzelmét hozó parlamenti választások után került sor.

 

Légy az első aki kommentálja


2018 június 18 :: Publicisztika :: A haza szolgálatában
A haza szolgálatában

 

 

 

 

 

A haza szolgálatában

 

 

 

 

          Éppen 150 évvel ezelőtt, 1868. június 18. látott napvilágot Kenderesen Vitéz Nagybányai Horthy Miklós, egy olyan református család sarjaként, amely1657 – ben nyerte el a nemességet Erdélyben. Előnevét első ízben a II. Rákóczi Ferenc titkáraként dolgozó őse viselte, mivel Nagybányán született. Apja már 8 éves korában a debreceni Református Kollégiumba küldte, majd Sopronban elvégezte a gimnáziumot és Fiume - ban a tengerészeti akadémiát. A rendkívüli adottságokkal rendelkező, több nyelven beszélő és hőstettek sorozatát véghezvivő katonatisztet, 1918 februárjában az uralkodó ellentengernaggyá léptette elő és kinevezte a császári és királyi hadiflotta parancsnokává.

 

 

 

 

 

 

 

 

          Az I világháborút követő rövid visszavonulása után megszervezte a Nemzeti Hadsereget. Ennek segítségével teremtett rendet a magát Tanácsköztársaságnak (1919. március 21 – augusztus 1) nevező kommunista rémuralom és megszállók igájában sínylődő országban. Érdemei elismeréséül az időközben megalakult Nemzetgyűlés 1920. március elsején megválasztotta kormányzójának.

 

 

 

 

 

 

 

 

          Horthy vezetése alatt talpra állt és példátlan fejlődésnek indult a külső és belső hordák által lerombolt, kifosztott és szétzilált, majd a békediktátummal megcsonkított ország. Az 1927 – ben pengő néven bevezetett új fizetőeszköz például Európa legerősebb valutájává vált, 290 000 új házat és lakást, valamint 5000 tanyasi iskolát építettek, 2 millió nincstelent jutattak földhöz, megszervezték a társadalombiztosítást és az orvosok száma megduplázódott. Eredményes külpolitikájának köszönhetően a Trianonban elszakított területek túlnyomó része visszakerült Magyarországhoz. A Német birodalommal kötött kényszerű szövetség ellenére pedig több mint 100 000 lengyelnek nyújtott menedéket és megakadályozta a budapesti zsidók elhurcolását.

 

 

 

 

 

 

 

 

          Tisztségét 1944. október 15. tölthette be, amikor az országot március 19. óta megszállva tartó németek Hitler parancsára letartóztatták és Bajorországba szállították. Itt 1945 - ben amerikai fogságba esett, azonban a nürnbergi perben tanúként történt kihallgatása után szabadon engedték. A portugáliai Estoril városában telepedett le és ott is hunyt el 1957 – ben. Végső nyugalomra 1993. szeptember 4 – én helyezték Kenderesen.

 

 

Fotók: Történelem cikkek

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a www.kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]