Utolsó 10 cikk
A követendő példaA követendő példa

 

 

     „Vedd el e nép múltját, és azt teszel velük, amit akarsz!"- válaszolta 1805-ben Francois Talleyrand Napóleonnak, amikor a francia uralkodó Bécs városához érkezve megkérdezte tőle, hogy mit tegyen a magyarokkal.  

Légy az első aki kommentálja
Üzent a hatalomÜzent a hatalom

 

     Románia Legfelsőbb Ítélő és Semmitőszéke öt év letöltendő börtönbüntetéssel sújtotta a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) terrorizmussal vádolt kézdivásárhelyi tagjait, Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt.  

Légy az első aki kommentálja
Addig nem tűnhetünk el….Addig nem tűnhetünk el….

 

 

     Most, hogy örökre eltávozott közülünk, elemi erővel törnek fel belőlem a Kányádi Sándorhoz fűződő személyes élményeim. Ezek egyike végérvényesen beleégette magát a tudatomba és kapaszkodót nyújtott életem nehéz pillanataiban, ezért közkincsé teszem.

Légy az első aki kommentálja
Tartson meg téged nekünk az Úr!Tartson meg téged nekünk az Úr!

 

 

          Vannak emberek, akik szikáron állják a történelem viharait, akár a sziklatörmelékkel megszórt székely földbe kapaszkodó fenyők és nem hajolnak meg a nagy időben.  

Légy az első aki kommentálja
A haza szolgálatábanA haza szolgálatában

     

 

          Éppen 150 évvel ezelőtt, 1868. június 18. látott napvilágot Kenderesen Vitéz Nagybányai Horthy Miklós, egy olyan református család sarjaként, amely 1657 – ben nyerte el a nemességet Erdélyben.

Légy az első aki kommentálja
Voltunk, vagyunk és leszünk!Voltunk, vagyunk és leszünk!

 

 

          A Párizs melletti versailles-i kastély parkjában található Nagy – Trianon palotában, 1920. június 4 –én Magyarországot rákényszerítették egy olyan békeszerződésnek hazudott diktátum aláírására, melynek következtében elveszítette területének 71,5 (232.448 km2) és lakósságának 63, 5% - t (13 271 370 fő).

Légy az első aki kommentálja
Elismerték Székelyföld létezésétElismerték Székelyföld létezését

 

          A képviselőház után kedden 96 ellene és 9 mellette szóló szavazattal a román parlament szenátusa is elutasította Székelyföld területi autonómiájának a törvénytervezetét, amelyet a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) dolgozott ki és Kulcsár - Terza József háromszéki képviselő terjesztett be az elmúlt esztendőben.  

Légy az első aki kommentálja
A megmaradás életerő kérdéseA megmaradás életerő kérdése

           

 

          A múltba tekintve, de a jövőbe nézve, derűlátón, de nem elbizakodottan, kellő szerénységgel, de határozottan fogalmazta meg a valóság alapjára épített, azonban merészen felfelé ívelő terveit Orbán Viktor, a miniszterelnöki eskü letétele után. Úgy, ahogyan ez egy magyar kormányfőtől elvárható.

Légy az első aki kommentálja
A magyar érdek és igazság védelmébenA magyar érdek és igazság védelmében

 

          Magyarországot és annak demokratikusan megválasztott kormányát gyalázták az Európai Parlament április 26 – án lezajlott ülésén, aljas rágalmak és hazugságok tömkelegét zúdítva rájuk. Minderre pedig a LIBE Bizottság, anyaországunkról szóló jelentéstervezetének az ismertetése szolgáltatott alkalmat és nyújtott lehetőséget. 

Légy az első aki kommentálja
Nem hagyhatjuk szó nélkülNem hagyhatjuk szó nélkül

 

          Az elmúlt nyolc esztendő legnagyobb kormány ellenes tűntetése zajlott szombaton este Budapesten. Joguk van hozzá, hiszen egy működő demokrácia ezt lehetővé teszi. Sokat mondó azonban, hogy erre mindössze hat nappal a FIDESZ – KDMP pártszövetség elsöprő, győzelmét hozó parlamenti választások után került sor.

 

Légy az első aki kommentálja


2018 július 09 :: Publicisztika :: A követendő példa
A követendő példa

 

 

 

 

 

A követendő példa

 

 

 

 

          „Vedd el e nép múltját, és azt teszel velük, amit akarsz!"- válaszolta 1805-ben Francois Talleyrand Napóleonnak, amikor a francia uralkodó Bécs városához érkezve megkérdezte tőle, hogy mit tegyen a magyarokkal. Tanácsa pedig megalapozott volt, hiszen már az ókori filozófus, drámaíró és államférfi, Seneca (Kr. e. 4 körül - Kr. u. 65) is megállapította, hogy „jaj, annak a népnek, amelynek a történelmét az ellenségei írják.”

 

 

 

 

 

 

 

 

           Éppen ezért tragikus, hogy miközben egyes nemzetek hősi múltat tákolnak össze maguknak, a miénket már a 19. század derekától letagadják és meghamisítják. Hogy a figyelmet évről - évre, csak arra a néhány csatára irányítják, amelyet elvesztettünk. Hogy a számukat és jelentőségüket tekintve egyaránt ezek többszörösét kitevő győztes ütközeteink emlékét hagyják elmerülni a feledés homályában.

 

 

 

 

 

 

 

 

                  Ezek egyike a 907. július 4 – 7 között, vagyis 1111 esztendővel ezelőtt zajlott le Pozsony alatt, ezért pozsonyi csata néven híresült el és maradt fenn a magyar és egyetemes történelemben. Ekkor ugyanis Árpád vezetésével honvédő eleink végzetes csapást mértek a minket megsemmisíteni akaró egyesített frank – bajor haderőre. Ezzel a 35 – 40 ezer főnyi magyar sereg az emberiség egyik nagy katonai bravúrját hajtotta végre, hiszen az ellenség létszámát a szakértők 100 ezer körülire becsülik, ami akkor elképesztő erőt képviselt. Ugyanakkor hosszú időre kijelölte a Kárpát – haza határait és a hódítani akarókat 128 éven át távol tartotta tőlük.

 

 

 

 

 

 

 

 

              A siker titka a hatékony katonai felderítéstől kezdve, a gyors mozgósításon, tökéletes haditerven és annak késedelem nélküli végrehajtásán át, az önfeláldozásba hajló hősies harcig több mozzanatban tetten érhetők. Mindez azonban napjaink magyarjainak is példát mutat arra, hogy miként kell a meg és fennmaradásunkért eredményesen küzdeni. Így nem véletlen tehát, hogy a rajtunk uralkodni akarók feledtetni akarják velünk múltunk dicső fejezeteit. Nekünk viszont kötelességünk ezekre rávilágítani.

 

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó
 

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a www.kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]